spot_img

Mihai Zgondoiu a adus bucureştenilor „Somnul lui Lenin”

Proiectul „Somnul lui Lenin”, ce aparţine artistului vizual Mihai Zgondoiu, a strâns câteva zeci de bucureşteni în Piaţa Presei Libere din Bucureşti, la soclul pe care se afla statuia lui Lenin. Alături de Ioana Ciocan, curatorul evenimentului şi iniţiatorul proiectului „1900”, din care face parte şi „Somnul lui Lenin”, Mihai Zgondoiu a adus din nou în atenţia oamenilor unul dintre locurile considerate importante în timpul regimului comunist.

„Proiectul 1900 a început în ianuarie 2010 când, pe un frig infernal, şi, de altfel, de ziua lui Ceauşescu, am pus pe soclul lui Lenin copia lui Boris Caragea. A fost o copie ludică, prin care am încercat să atrag atenţia că acest loc este pierdut, nu s-a mai întâmplat nimic cu el. Nu ştiu cum bucureştenii reuşesc performanţa de a uita de nişte locuri”, a declarat Ioana Ciocan, curatorul evenimentului. Mihai Zgondoiu este artistul cu numărul nouă care s-a implicat în proiectul „1900”. „Am invitat nouă artişti să expună pe soclu sau în zona lui, Mihai Zgondoiu fiind cel de-a nouălea. Sunt foarte mândră că am ajuns la nouă proiecte. Bogdan Raţă va fi artistul numărul 10 şi voi încheia cu aceşti primi zece artişti tipărirea unui catalog. Prin acest proiect, pe lângă că am încercat să populez din nou şi să îi dau o nouă identitate soclului, am încercat să recuperez statuile comuniste pierdute pentru care poporul român a plătit şi care acum sunt tăiate cu flexul, topite sau pur şi simplu abandonate”, a mai spus Ioana Ciocan.

„Mă interesează arta socială, arta politică”

Mihai Zgondoiu nu se află la primul proiect care face apel la memoria şi conştiinţa socială a publicului. „Proiectul „Somnul lui Lenin” este o instalaţie-obiect. Mi s-a părut important să particip la acest proiect pentru că am avut multe proiecte legate de Revoluţie sau căderea regimului comunist. Am avut, în 2009, proiectul „Păpuşi sovietice”, la Mogoşoaia, prima intervenţie pe originalul lui Lenin şi acum mi s-a părut normal să îl aduc şi în faţa soclului. Este o instalaţie obiect care a recreat, scară de 1 la 1, statuia lui Lenin, făcută din lemn, un print digital, tocmai pentru a crea iluzia optică cum că este chiar statuia originală aici. Sunt un artist pe care îl interesează arta socială, arta politică, chiar şi conceptuală şi atunci este normal să îmi iau subiectele din ceea ce mă înconjoară”, a spus Mihai Zgondoiu.

Statui salvate de la distrugere

Prin proiectul său, Ioana Ciocan a reuşit să salveze de la distrugere sau de la uitarea la care erau sortite mai multe statui realizate în timpul regimului comunist. „Am reuşit, în ianuarie 2011, să recuperez din curtea Palatului Mogoşoaia, statuia lui Boris Caragea şi statuia lui Groza şi le-am depozitat într-un spaţiu păzit. Până acum am recuperat 12 statui comuniste şi în cel mai scurt timp, le voi instala, împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti, într-un parc, un spaţiu ce aparţine primăriei. Nu este bine să uităm. Am primit şi nişte comentarii cum că aceste statui ar trebui topite. Este o atitudine cu care nu sunt de acord. Dacă noi topim aceste statui nu facem decât ceea ce au făcut şi comuniştii. Statuia lui Boris Caragea este făcută din bronzul topit din statuia lui Carol I. Nici nu intră în discuţie să le distrugem sau să le topim. Fac parte din istoria noastră pe care nu o putem pune la colţ sau să ne prefacem că nu a existat”, a declarat, pentru AgentiadeCarte.ro, Ioana Ciocan.

Dorina CIOPLEA

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. […] „HandGun” de Bogdan Raţă a fost lucrarea cu numărul zece în cadrul primei serii de evenimente din „Proiect 1900” al cărui curator este Ioana Ciocan. Prin demersul său şi prin acest proiect, artista încearcă să redea Bucureştiului câteva dintre locurile care, vreme de mulţi ani, în regimul comunist, erau adevărate centre de interes. Actuala Piaţă a presei libere este unul dintre aceste locuri. În cadrul seriei de 10 artişti-10 evenimente artistice, pe soclul pe care se afla statuia lui Lenin au fost amplasate, pentru câteva săptămâni, mai multe lucrări de artă.„HandGun”, lucrarea lui Bogdan Raţă, a fost ultima dintre ele, o sculptură în polistiren, de mari dimensiuni, care poate fi admirată timp de câteva zile în spaţiul public în care a fost amplasată. Mai multe detalii despre „Proiect 1900” şi alte lucrări găsiţi la adresa http://www.agentiadecarte.ro/2011/09/mihai-zgondoiu-a-adus-bucurestenilor-%E2%80%9Esomnul-lui-lenin%… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508